IV Salpaus

IV Kohtaaminen Salpaus 9.10.2015

Tulevaisuuden Tekijöiden Heimo kohtaa seuraavan kerran erämaan sijaan kotikentällään Lahdessa. Perjantaina 9.10. aloittelemme Salpauksen opetuskeittiön ruokailutilassa Jaanan johdolla klo 8.30.  Kaffetta tarjolla jo klo 8 jälkeen.

Ennen puoltapäivää saamme mielenkiintoisia vieraita kun paikalle saapuu sekä Heinolan kaupungin  että Salpauksen johtoa. He viettävät Heimon vieraina kaksituntisen keskustelun ja lounaan merkeissä.

Iltapäivän työskentelemme vielä tiiviisti ennen lähtöä viikonlopun viettoon klo 16.

Ota jälleen mukaasi tabletti, älypuhelin...millä vain pääset liittymään digitaalisesti Heimoon missä tahansa. Tässä alla päivän tarkempi ohjelma, nähdään ensi viikolla teillä!

-Ville

Perjantai 9.10.
Klo 8.30
Asiakkaan osallisuus
Asiakasymmärrys ja tuottavuus tuotekehityksessä
Jaana Utti, Tamora Oy

Klo 11.00
 Salpauksen linjat ja tavoitteet
Opetusalajohtaja Iiris Pakkanen, Salpaus

Heinolan strategia ja strategiatyö
Heinolan kaupunginjohtaja Jussi Teittinen

Kehittämisen näkemykset suhteessa Heinolaan
Myyntijohtaja Jyrki Pyykkönen, Salpaus

Keskustelu Salpaus-Heinola
Tulevaisuuden Tekijöiden Heimo

Klo 16.00 Hyvää kotimatkaa!

TulevaisuudenTekijöiden hellässä huomassaTe olette tulevaisuuden tekijöitä. Nyt maailma on sellaisissa muutoksissa, että sellaisessa se ei ole ollut ikinä. Maailma on muuttunut viime tapaamisestammekin jo valtavasti. Yksi suurista muutoksista on väestön ikääntyminen. Se me ollaan tiedetty vuosikymmenet. Se on ollut yhteiskunnan ykkösongelma vuosikaudet. Vanhusten palvelurakenne, työvoimapula, koulutuksen muutokset…Mitä olemme tehneet? Emme mitään. Kukaan ei ole pystynyt tekemään yhtään mitään koko ongelmalle. Kun ongelma tulee hitaasti, emme pysty tekemään sille mitään. 

50% työpaikoista syntyy ammatteihin, joita ei ole olemassakaan. Koulutamme ihmisiä ammatteihin, joita ei ole. Kyky reagoida siihen ei ole ihmeellinen. Emme huomaa sitä oikeastaan edes silloin kun oppilaat loppuu. Raha ohjaa. Teemme edelleen opetussuunnitelmia. Ei oppimissuunnitelmia.
Toinen muutostekijä on talous. Se me ollaan tiedetty joitain vuosia. Meillä on Euroopan suurin julkinen sektori. Olemme ottaneet velkaa uskomattoman kauan. Meidän ongelma on velan kasvu ja se, että julkinen sektori on liian iso. Meidän velka tulee julkisen sektorin suuruudesta. Olemme kuitenkin alkaneet reagoimaan tilanteeseen. Kiintiömassasta on luovuttu. Olemme tehneet korjaustoimenpiteitä. Kun on ollut pakko reagoida, olemme pystyneet siihen.

Kolmas muutos, joka menee kaikkien muutosten yli, on kansainvaellukset. Mitä tapahtui, kun pakolaisia alkoi virrata Suomeen? Me reagoimme välittömästi. Saamme järjestettyä ihmisille katon pään päälle, vaatteita ja ruokaa. Kunnat ovat pystyneet hoitamaan asioita hämmästyttävällä tavalla. Löydämme käsittämättömiä voimavaroja ratkaista ongelmia. Syntyy into, että ihmiset hoitavat yllätyksellisiä tilanteita. Puhumme maahanmuutosta, pakolaisista…vaikka meillä on ikiaikainen termi siirtolaisuus. Yhteiskunnat ovat rakentuneet siirtolaisuuden varaan. Yhdysvallat suurimpana esimerkkinä. Länsimaisessa maailmassa kaikki menestyneet valtiot ovat rakentuneet siirtolaisuuden varaan. 

Helsingissä oli kuukausi sitten 42300 työtöntä. Kilometrin välein aseteltuna maapallon ympäri. Tänään jo jäämerelle. Korkeakoulutettuja ihmisiä valmistuu koko ajan enemmän työttömäksi.
Olemme kaventaneet työtä. Emme rikastaneet sitä. Palvelualoilla se näkyy eniten. Maahanmuuttajat ovat pystyneet tekemään työn rikastamisen ehkä meitä paremmin. Heille ei ole ns. paskaduuneja. He rikastavat palvelualan töitä. 

Maahanmuutto voi olla meidän tärkein ratkaisu näihin kaikkiin ongelmiin. Ajattelemme niin, että he eivät voi tehdä jotain, koska eivät puhu suomea. Suomalainen työelämä ei vaadi tällä hetkellä kielitaitoa. Meidän pelifirmoissa ja helsinkiläisissä yrityksissä on lukemattomat määrät työntekijöitä, jotka eivät puhu suomea. Kielitaito ei ole pääjuttu samalla tavalla kuin aiemmin.

Meillä on paljon ihmisiä, jotka työskentelevät juuri noin. Leipomoissa ranskankielisiä, jotka eivät puhu sanaakaan suomea. 

Meistä monet ovat varmasti avoimia maahanmuuttajille. Me koulutammekin heitä.

Me olemme pystyneet toimimaan erittäin hyvin maahanmuuton kanssa. Tosiasia on se, että emme ole pystyneet tekemään väestömuutoksen kanssa mitään. Koulutamme ihmisiä väärille aloille. Meillä valmistuu ihmisiä työttömäksi enemmän kuin koskaan. Tulevaisuus tehdään tällä tasolla.
Olemme rakentaneet yhteiskuntamme teollisen yhteiskunnan meiningillä. Teollisessa yhteiskunnassa työ kapenee ja köyhtyy. Tulevaisuudessa työ laajenee ja rikastuu. 

Kuusamossa kongolaisille maahanmuuttajille päätettiin ostaa nyt kaupungin toimesta tutkinnon osa luontoon liittyen. On siis mahdollisuuksia toimia eri tavalla muutoksen kanssa.

Jotta pystymme tekemään tulevaisuutta, on meidän pystyttävä tekemään muutos omassa tekemisessämme. Jo nyt hyvä tapa ei riitä. Meidän on pystyttävä huomaamaan, miten pystymme tekemään paremmin. Ketteryys ja nopea toiminta tulevat korostumaan entisestään.
Meidän ongelma on tuottavuus ja sen lasku. Työ on muuttunut niin paljon, ettei meillä ole perinteistä työaikaa samalla tavalla kuin ennen.

Työ syntyy tällä hetkellä pienissä yrityksissä. Julkinen sektori tulee pienenemään. Kun kaksi lähtee pois, yksi palkataan tilalle.Jos miettii TTHeimoa, mitä nopeita ratkaisuja voimme tehdä? Koulutuksen muuttaminen pikkaisen. Niin, että koulutus tapahtuu muuttuvan työelämän mukaan. Että Salpaus rakentaa uutta työelämää. Kouluttaa muutoksen tekijöitä. Miten saamme ihmisiä, jotka muuttaa ja luo uutta työtä? Mihin ajaudumme koulutuksena, jos emme tee mitään? Ajaudumme supistuvalle reitille. Palvelut tulevat olemaan osaamisperusteista. Työelämän muutoksia tukevaa on mm. oppisopimuskoulutus. Kustannuksia säästämällä tiivistämme opetusta niin, että opetus on yhdessä paikassa. Siihen se johtaa, jos menemme kustannussäästöt edellä. jos haluamme säilyttää koulutusta pienissä paikoissa meidän on löydettävä joitain täysin uusia ratkaisuja. Vanhoilla rakenteilla emme luultavasti pysty ratkaisemaan ongelmia. Kahdeksi tai kolmeksi vuodeksi ei moni halua lähteä pienille paikkakunnille. 


Tulevaisuuden Tekijöiden Heimon vieraanaIiris 

Opetusalajohtaja Iiris Pakkanen
Te olette tulevaisuuden tekijät. Se joukko joka vie koulutusta Salpauksessa eteenpäin, toimii veturina. Haasteita meillä on lukemattomia, heimo on niitä ylittämässä.

Salpauksen strategia: Salpaus - enemmän kuin koulu - opiskeljoiden ja työelämän kohtaamispaikka. 

Arvot:
  • Oppimisen rohkeus
  • Tekemisen ilo
  • Reilu asenne
Työelämän kumppanuuksien ja verkostojen vahvistaminen on varmasti se keskeisin juttu. Miten se voitaisiin tehdä niin, että saamme työelämää kantamaan vielä enemmän vastuuta, että voisimm hyödyntää vielä paremmin työelämän tuomia mahdollisuuksia. Ei valvottua ja vahdittua, vaan itsenäisyyttä miten opiskelija toimii. 

Pyrimme olemaan kumppaneita. Sitä haluamme olla myös Heinolan kanssa. Uusien toimintamallien käyttöönotto. 

Mitä digitalisaatio on oikeasti tekemisenä? Miten se saadaan oikeasti käyttöön? Se meidän on vielä avattava. 

Pyrimme siihen, että meidän pedagoginen valikoima luodaan ja siitä tulee yhteinen tahtotila. Miten sitä toteutetaan? Kesäkuukausin? Iltaisin? Perus lukukausina?

Meillä on kahdet yhteistoimintaneuvottelut takana. Valtio leikkaa opiskelusta, silti meidän on tuotettava samat palvelut samoille ihmisille. Meidän on tehtävä täysin uudella tavalla. Nyt etsimme uusia tekemisen tapoja TTHeimon ja uuden Innovaattorit-ryhmän kanssa.

Jyrki

Myyntijohtaja Jyrki Pyykkönen
Meillä on iso haaste edessä. Midän pitää saada tarjoamamme palvelut kaupaksi. Kun rahat vähenevät, investoinnit vähenevät. Emme pysty tekemään oppilaitoksen sisään hienoja investointeja tulevaisuudessa niin paljon. Työ- ja oppimisympäristön yhdistäminen on iso asia. Millä tavalla saamme yritykset oppisopimuksella kiinnostuneiksi? Mikä Salpauksen rooli voi olla Heinolassa? Maahanmuutto, kielikoulutus. Se on Salpauksessa ollut vahvaa. Olisiko siinä kasvupotentiaalia. Matkailu- ja ravitsemuspuoli. Vierumäki vahva tekijä, Salpaus on siellä vahvasti läsnä. Palvelutarjoomassa oltava vahvasti nykyaikaa. Turvallisuusalakoulutus toteutetaan Heinolasta käsin. Kyberturvallisuus on mielenkiintoista. Se ei vaadi suuria investointeja meiltä, mutta se voisi houkuttaa tulevaisuudessa esimerkiksi leireille Heinolaan. Porukka, jota palvellaan, ei tarvitsisi asua Heinolassa, vaikka heitä palvellaan Heinolasta käsin. 105 päivän aikataulu on tiukka, mutta siinä pystytään tekemään paljon. On keksittävä aivan toisenlaisia ratkaisuja. Mitä täkyjä pystymme luomaan, minkä perässä voi lähteä.

Kun silta rakennettiin Heinolaan, oli se upea maamerkki, mutta vei samalla myös ihmisiä Heinolan ulkopuolelle. Voimmeko hyödyntää siltaa ja tuoda sinne palveluja, vai tyydymmekö siihen, että ihmiset ajavat ohi.

Jussi - 105 päivää rytinää

Heinolan kaupunginjohtaja Jussi Teittinen
Miksi halusimme tätä kokeilla? Strategia ja visio ovat sinällään ok. Emme erotu sillä hyvässä tai huonossakaan. Meillä on hieno käsite kuin visio ja digitaalisuus. Itsessään ne eivät tuo mitään. Mitä ne tarkoittavat? Meidän on se tehtävä itse, jotta siitä tulee meidän näköinen ja jotta sitoudumme siihen. Meidän oman henkilön ei tarvitse alkaa miettimään menikö kaikki strategian mukaisesti, vaan se on selkäytimessä. Että kaikki toiminta menee strategian suuntaisesti. Niin, että kaikki toiminta tähtää samaan. Emme halua vatuloida. Haluamme raikastaa ja kirkastaa. Paremmin fokusoida. Mitä tavoitteita visio synnyttää. Maailma ei tule valmiiksi 105 päivässä. Mutta, jotta tästä ei tulisi ikuista sote-soppaa, meidän on tehtävä tämä nopeasti. Jos jatko tulee, se tulee, mutta entistä ei jatketa, vaan tehdään uutta. Olemme hakeneet tätä tekemään kaikki ympärillämme olevat ihmiset. Mm. blogin avulla. Se ei katso aikaa eikä paikkaa. 

Luovaa hulluutta peliin. Tehkää. Kokeilkaa. Valtuusto rohkaisi meitä. Tuuppasi eteenpäin. Ei voida huseerata miten sattuu, mutta ei myöskään niin, että kaikki katsotaan paksusta sääntönipusta. Kaikkea ei pysty kerrasta ratkaisemaan, mutta signaali on saatava aikaan, jotta rupeamme tekemään uudella tavalla. 

Yhteistyöasia Salpauksen kanssa on erinomainen juttu. Pitkät perinteet tukevat meitä. Kaikki tulee kuitenkin loistavalla tulevaisuudella, ei menneisyydellä. Siksi tarvitsemme yhdessä tekemistä.

TULEVAISUUDEN TEKIJÖIDEN HEIMO
Tulevaisuuden Tekijöiden Heimo


  • Kieliopetuslupaus
  • Matkailulupaus
  • Tuotekehittäjälupaus - Heinolan henkilöstö innovaattoreiksi. Uuden rakentamista
  • Haastetaan ravintola- ja ravitsemusalan yrittäjät innovoimaan tarjontaa. Ravintolakulttuuri kesäksi henkiin. Opiskelijoita yrityksiin. Kasinon ympäristö tähtituotteeksi. Heinolassa tämän alan koulutusta suunnitellaan uudella tavalla. Me haluamme luoda sen uudestaan ja haluamme näkyä yrityksissä. 
  • Digimerkonomi-lupaus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

.